El Port de Barcelona millorarà la gestió de residus gràcies al projecte CLEVER-volume

El projecte CLEVER-volume, una solució de l'startup 3D Modelling Studio, permetrà al Port de Barcelona optimitzar la gestió de residus sòlids mitjançant un sistema de sensors que calcula el seu volum amb una alta precisió de forma remota i en temps real, sense necessitat de disposar de la presència de supervisors.

El Port de Barcelona i 3D Modelling Studio han desenvolupat aquesta prova pilot, guanyadora de l'SmartCatalonia Challenge 2019, aconseguint una quantificació més exacta pel que fa al volum de residus sòlids que lliuren els vaixells i permetrà, segons estimacions fetes pels responsables del projecte, una reducció dels costos econòmics derivats d'aquesta gestió en uns 136.000 euros anuals.

Actualment, s'està treballant en una nova versió de la solució per ser testejada en l'entorn operacional. En la nova fase de desenvolupament, els principals desafiaments del projecte són: homologar els equips i certificar el mesurament volumètric; completar l'automatització del procés de mesurament i la interoperabilitat d'informació amb les bases de dades marítimes, inclosa la classificació de residus; i integrar les mètriques mediambientals en els informes de mesurament de deixalles. La prova pilot ha acumulat una durada superior a 10.200 hores des del seu inici al novembre del 2019.

La presidenta del Port de Barcelona, ​​Mercè Conesa, ha avançat que “estudiarem la contribució mediambiental de la solució de 3D Modelling Studio, ja que s'ha observat una reducció de la contaminació marina gràcies a l'increment d'eficiència en el mesurament de residus i la reducció dels temps de resposta”.

3D Modelling Studio, guanyadora de l'SmartCatalonia Challenge 2019

CLEVER-volume va ser el projecte guanyador de la quarta edició de l'SmartCatalonia Challenge, organitzat pel Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya i la Fundació i2CAT celebrada al Saló Internacional de la Logística (SIL).

La final de la competició va comptar amb la participació d'un total de 9 pimes i startups tecnològiques que van presentar solucions per donar resposta a un total de 6 reptes plantejats pel Port de Barcelona per digitalitzar i optimitzar les operacions que es desenvolupen en l'àmbit portuari.