Girona assoleix l’estalvi d’aigua en les operacions de reg gràcies a una solució basada en intel·ligència artificial

L’Ajuntament de Girona i l’empresa barcelonina Aonchip han finalitzat una prova pilot, en el marc del Laboratori SmartCatalonia, que consistia en la instal·lació d’un sistema de reg automatitzat basat en intel·ligència artificial a la plaça del Rellotge de Girona i les dependències dels responsables del manteniment de parcs i jardins. L’objectiu de la solució ha estat el d’optimitzar el consum d’aigua en temps real, analitzant el grau d'humitat del terra i reduint els costos de manteniment.

La solució desenvolupada per Aonchip, Watersens, està certificada pel protocol LoraWan i incorpora un sistema de comunicació sense fils, de llarg abast i de baix consum amb el qual es controla l’ús de l’aigua en remot. Algunes de les aplicacions de la solució es troben a l’hora d’apagar la xarxa de reg en cas de detecció de fuites o bé aturar una programació de reg si el terreny ja és prou humit.  

El pilot, que ha tingut una durada de 6 mesos i un programa de reg diari de 6.30 h a 7.30 h, ha permès a l’Ajuntament de Girona estalviar fins a un 30% d’aigua. Durant el període de la prova, Aonchip ha actualitzat el sistema Watersens a una versió superior per millorar els resultats i ajustar els paràmetres de recepció de dades dels sensors sense necessitat de desplaçament de tècnics a la zona. Des dels serveis tècnics de Paisatge i Biodiversitat de l’Ajuntament de Girona han valorat positivament el sistema després de posar a prova el sistema de control de reg i comprovar la fiabilitat de les comunicacions amb el dispositiu.

Amb aquesta iniciativa, el consistori promou la millora dels serveis ambientals mitjançant sensors per fer avançar la ciutat en eficiència i sostenibilitat.