El Laboratori SmartCatalonia fa públic el seu catàleg de projectes d’innovació municipal

El Laboratori SmartCatalonia ha posat a disposició dels usuaris el catàleg de pilots i projectes que ha desenvolupat fins avui dia. El document, que s’anirà actualitzant cada mes, presenta un recull de trenta solucions tecnològiques i innovadores que els municipis catalans han implementat per resoldre les seves necessitats en àmbits com el comerç, el turisme, el medi ambient, la mobilitat, la governança digital, la cultura o l’energia.

Des d’ara, els usuaris poden consultar tota la informació dels pilots recollida de forma esquemàtica i clarificadora en el catàleg. Entre els camps que es presenten en aquest document hi ha la descripció del projecte i el seu objectiu, el repte municipal que resol i les conclusions obtingudes un cop finalitzada la prova.

Les solucions presentades es basen, principalment, en tecnologies com la intel·ligència artificial, el Big Data, la IoT o les aplicacions mòbils. Alguns dels projectes destacats en el catàleg els trobem a Barberà del Vallès, on s’ha desplegat BusUp, un sistema de mobilitat sota demanda basat en Big Data que funciona a partir de les necessitats de transport dels treballadors d’un polígon. Combinada amb aquesta tecnologia i incorporant la intel·ligència artificial, l’Ajuntament de Sabadell va obtenir de la tercera edició de l’SmartCatalonia Challenge una plataforma que presenta mapes de calor geogràfics per detectar incidències a la ciutat. O bé, en l’àmbit comercial, l’Ajuntament de Tarragona va voler donar suport al comerç de proximitat per fer-lo ressorgir dels efectes de la Covid-19 amb una aplicació moneder.

El catàleg de projectes també inclou laboratoris de proves tecnològiques a Catalunya, uns espais dedicats a entitats que promouen la innovació tecnològica, com el hub 5G Barcelona; la base de proves aèries, BCN Drone Center; i els vehicles connectats i automatitzats del Catalonia Living Lab.

Addicionalment, el Laboratori SmartCatalonia ofereix un servei d’assessorament per a Ajuntaments catalans que desitgin innovar en processos de compra i/o licitacions públiques per adoptar noves formes d’acomplir els plans d’acció municipals.

Els municipis o empreses que vulguin rebre més informació o adherir-se al Laboratori, poden fer-ho de forma gratuïta adreçant-se a smartcatalonia@gencat.cat.