Mollerussa testarà la implantació de papereres de reciclatge interactives alimentades amb energia solar

Mollerussa servirà de laboratori urbà per testar l’optimització de la recollida selectiva mitjançant la utilització de 50 papereres interactives alimentades amb energia solar i que compten amb pantalles digitals estàtiques o dinàmiques que proporcionen connexió wifi i carregador de mòbil USB. Millorar la cobertura wifi en llocs allunyats del centre i avaluar les prestacions d’un sistema de publicitat dinàmic i de comunicació basat en tecnologia led, són dos dels objectius principals d’aquesta prova pilot. Està promoguda per la firma Solar Outdoor Media amb seu a Berlín i serà la sisena que es porta a terme dins el projecte Mollerussa Smartlab promogut per la Generalitat en el marc de l’estratègia SmartCatalonia.

Mollerussa serà la primera ciutat de l’Estat que disposarà d’aquestes papereres amb tecnologia alemanya i que permeten la recollida de sis fraccions com són vidre, paper, envasos, olis, piles i restes de tabac. L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona i Mariona Asensio, coordinadora a Lleida de Solar Outdoor Media, acompanyats d’Esteve Aymerich, assessor de l’àmbit Smart del consistori, han presentat aquest dimarts el projecte.

Durant la presentació de la iniciativa, l’alcalde Marc Solsona ha explicat que la previsió és que el pilot comenci a principis de juny amb la col·locació d’una dotzena d’aquestes papereres en el recinte de la Fira de Sant Josep, prevista pel cap de setmana del 4 al 6 de juny. La resta de papereres s’aniran distribuint progressivament per diferents punts de la ciutat, ja que un dels reptes que es fixa la prova pilot és testar la cobertura dels emissors de wifi que no estiguin ubicats prop del centre de la ciutat amb una connexió que, d’entrada, estarà limitada a 30 minuts per dia i persona per evitar concentracions de gent en les zones on s’ubiquin.

La coordinadora a Lleida de Solar Outdoor Media, Mariona Asensio, ha indicat que les papereres utilitzen sensors intel·ligents ultrasònics que amb l’ajuda d’un sistema operatiu propi monotoritza l’acumulació de deixalles en temps real. Aquesta informació permet optimitzar les rutes i freqüències de la recollida de residus, la qual cosa afavoreix la reducció de costos logístics i la disminució de les emissions de carboni derivades.

La tecnologia també es complementa amb una aplicació que permetrà a l’Ajuntament disposar de les dades de volums de les papereres per una millor gestió de la recollida, que anirà a càrrec de l’empresa concessionària de la neteja viària com en el cas de la resta de papereres de la ciutat. La mateixa aplicació també donarà a la ciutadania que se la descarregui informació sobre les localitzacions en el teixit urbà de les papereres, les dimensions de les quals són 1,40m de llargada per 1,16 m d’alçada i 68 cm de fondària.