L’Ajuntament de Manlleu inicia una prova pilot per millorar la qualitat de l’aire del municipi mitjançant la tecnologia LoraWAN

L’Ajuntament de Manlleu ha iniciat una prova pilot amb l’empresa Bettair amb l’objectiu de mesurar el grau de contaminació ambiental del municipi. La prova, emmarcada en la iniciativa Laboratori SmartCatalonia, consisteix a instal·lar un node la Plaça Puig Alsina amb Carretera d’Olot per mesurar els nivells contaminants de l’atmosfera, com ara NO2, NO, CO, O3 PM2.5 o PM10.

La tecnologia de Bettair permetrà a Manlleu obtenir dades mitjançant la tecnologia LoraWAN, juntament amb els sensors de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de la Generalitat de Catalunya. D’aquesta manera, l’Ajuntament disposarà d’una informació sobre la qualitat de l’aire més detallada en diversos punts del municipi per així poder analitzar les causes de les concentracions de certes substàncies. Un cop obtinguts els resultats, el sistema oferirà a ll consistori les dades en temps real mitjançant una plataforma de visualització centralitzada.

Manlleu ha registrat uns nivells elevats de contaminació atmosfèrica per partícules en suspensió, superant el topall de PM10 registrat per la Unió Europea. És per aquest motiu que, per al consistori, aquesta aposta per la innovació suposa un avenç cap a l’objectiu estratègic de millorar la sostenibilitat i la qualitat de l’aire del municipi.

Aquesta prova pilot ha estat possible gràcies a l’ajut econòmic atorgat, en el marc de la Xarxa de Governs Locals 2020-2023, per la Diputació de Barcelona i s’emmarca en els reptes recollits en el Pla d’Acció de l’Energia Sostenible i el Clima i en el Full de Ruta de l’Agenda 2030 aprovats pel Ple municipal.