Èxit del pilot basat en BigData per millorar el servei d’autobusos interurbans a Lleida

 

La Direcció General de Transports i Mobilitat i l’empresa barcelonina Nexus Geographics han realitzat un pilot, iniciat el mes de juny, amb l’objectiu de millorar la qualitat del servei de transport públic per carretera. El pilot, basat en tecnologia BigData, ha comptat amb la participació d’ATM Lleida i Autocars Gamón, que ha confirmat l’èxit de la prova.

El sistema proposat per Nexus Geographics ha ofert a l’ATM Lleida d’informació en temps real sobre el monitoratge i localització dels autobusos. L’anàlisi BigData sobre les dades de localització de cada vehicle ha permès a l’administració i l’operadora optimitzar la gestió del transport per carretera, facilitant la detecció precoç d’incidències en el servei.

La prova de geolocalització s’ha efectuat en diversos autobusos de línies regulars de Lleida, a més d’introduir l’aplicatiu en els vehicles de 15 conductors que realitzen el servei exprés.cat. Concretament, són les línies e2: Alfarràs-Lleida, e3: Alcarràs-Lleida i la e5: Almacelles-Lleida.

Per a Autocars Gamón, aquesta solució ha suposat un èxit, ja que els ha permès verificar la ubicació en temps real dels seus vehicles mitjançant una aplicació senzilla i intuïtiva. Segons l’operadora “el sistema és molt eficaç, també per a l’usuari, ja que permet saber si l’autocar va puntual o amb retard i, alhora, podem preveure amb exactitud quan arribarà a la següent parada”.

Una solució guanyadora de l’SmartCatalonia Challenge

La proposta de Nexus Geographics, ‘AquiBus’, va rebre el primer premi de la novena edició de l’SmartCatalonia Challenge, el concurs d’innovació oberta impulsat per la Generalitat de Catalunya i la Fundació i2CAT

El concurs incentiva les pimes i startups tecnològiques a crear solucions que donin resposta als reptes que plantegen municipis i entitats del país. En aquesta edició, la Direcció General de Transports i Mobilitat proposava cinc reptes per optimitzar el transport públic per carretera. ‘AquiBus’ va rebre el primer premi, valorat en 15.000 euros i l’oportunitat de dur a terme la prova pilot.