Mollerussa prova una interfície per promoure l’autonomia relacional i la inclusió social de persones amb capacitats diverses

Les multinacionals tecnològiques CISCO i Datacom.Global han iniciat una prova pilot a Mollerussa per fomentar l’autonomia relacional i la inclusió social de nou usuaris de l’Associació Comarcal Urgell d'Ajuda al Minusvàlid (ACUDAM), una associació local que treballa per al desenvolupament de la qualitat de vida i el benestar de persones amb capacitats diverses. El pilot, emmarcat en el Laboratori SmartCatalonia, forma part de l’estratègia Mollerussa SmartLab, promoguda per l’Ajuntament de Mollerussa.

La solució de CISCO i Datacom.Global consisteix en una plataforma que s’instal·la en les habitacions de la Llar Residència ACUDAM, o bé a la pròpia llar, mitjançant la qual els usuaris poden connectar-se i conversar amb familiars i amics, així com participar en activitats d’esport, cultura o lleure en línia. L’objectiu de la solució és disminuir l’aïllament i afavorir el benestar emocional i la comunicació de les persones grans, tot fomentant la participació en activitats de diferents àmbits.

De les nou persones participants en l’experiència pilot, cinc resideixen a la Llar Residència ACUDAM i quatre a casa seva. Totes elles compten amb un diagnòstic de discapacitat intel·lectual moderada o lleu, tenen edats compreses entre els 48 i els 77 anys i es troben amb dificultats per accedir al món digital. Segons ha explicat la directora del Servei de Teràpia Ocupacional d’ACUDAM, Ester Ros: “la plataforma permetrà als usuaris escollits poder fer visites guiades a museus, assistir a concerts de música en directe, interactuar en cinefòrums o fer activitats que es generaran des d’ACUDAM en funció dels seus interessos.” La interfície es podrà fer servir els caps de setmana i, entre setmana, a partir de les 18h, hora en la qual els participants finalitzen el servei de teràpia ocupacional que es du a terme al centre.

Pel que fa a l’avaluació dels resultats, Datacom.Global farà un seguiment de les hores de connexió i de les activitats que tenen més demanda per valorar-ne l’ús. Des d’ACUDAM es farà un seguiment més personalitzat a través d’entrevistes als participants per valorar el seu grau de satisfacció. El pilot es troba en una primera fase en la qual s’establirà quina funcionalitat i disseny ha de tenir la interfície per després instal·lar les pantalles a les habitacions i que els usuaris hi puguin interactuar, inicialment amb suport i posteriorment sense.